Zwarte merk- en borduurlappen uit het Oldambt (Gr.) 1800-1880
Met extra katern: Rode schoollapjes uit Groningen en Friesland

192 pagina's. Ruim 400 foto's, deels in kleur. Stevig gebonden met hetzelfde stofomslag als de vorige boeken die zijn uitgegeven door ons museum. Het boek bevat twee telpatronen van fraaie Groninger merklappen. Formaat 22 x 29 cm  Prijs: € 32,50 incl. verzending (in Nederland)

In de afgelopen twintig jaar hebben Hennie en Sjoerd Stevan, eigenaren van het Museum voor Naaldkunst, onderzoek gedaan naar zwartgeborduurde merklappen in het oosten en noorden van de provincie Groningen. Zij zijn er in geslaagd om ca. zeventig van deze bijzondere lappen te traceren. Het merendeel is geborduurd door dochters van welgestelde Groninger boeren uit het Oldambt, het vruchtbare graangebied rondom de Dollard.

Het boek neemt u mee naar de periode waarin de polders rond de Dollard werden drooggelegd en omgevormd tot uiterst vruchtbaar landbouwgebied. In de 19e eeuw verrezen temidden van uitgestrekte graanvelden honderden statige villaboerderijen. In het fraaie woonkamers hing tussen de familieportretten een ingelijste zwarte merklap, geborduurd door de dochter des huizes. Rond 1800 werd de eerste zwarte merklap geborduurd in de omgeving van Meeden ten westen van Winschoten. Daarna verspreidde deze typische borduurkunst zich naar de vele boerderijen in het Oldambt en het aangrenzende Westerwolde. Ook in het noordelijk deel van de Veenkoloniën zijn deze lappen teruggevonden.
Rond 1880 kwam er een einde aan deze traditie en begon de periode van de bekende rode schoollapjes, als onderdeel van het schoolvak Nuttige handwerken. In het boek zijn ruim honderd van deze lappen afgebeeld.

Bestellen
Per bank: Maak € 32,50 over op rek.: NL84INGB0001761095 t.n.v. H. Stevan-Bathoorn te Winschoten. Vermeld wat u wilt bestellen en zet uw VOLLEDIGE adres op de overschrijving. U kunt natuurlijk ook eerst een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Zodra wij uw overschrijving in ons bezit hebben, sturen wij het boek naar uw adres.
Boek incl. verzending binnen Europa â‚¬ 40,50. USA € 45,50

Verschijningsdatum:

1 juli 2012

Zodra wij uw overschrijving in ons bezit hebben, sturen wij het artikel na de verschijningdatum van 1 juli 2012 binnen 2-4 dagen naar uw adres.